Arbetsresor

Föreningen har i uppdrag från Länsstyrelsen att utföra 4-5 arbetsresor per år. Dessa arbetsresor är ett arbete som är viktigt för att Gotska Sandön ska få visa upp sig från sin bästa sida. Vi genomför fagning, slåtter, höbärgning och byggresor varje år där deltagarantalet varierar beroende på vilken arbetsresa det är.

Veckan man tillbringar på Gotska Sandön är en arbetsvecka med många timmars jobb men också med möjlighet att uppleva ön, ta del av tillsyningsmännens kunskap, vi försöker alltid få till en dag med utflykter. Vi jobbar hårt, vi äter gott och vi umgås och har det trevligt. Vi försöker att varje år få med både nya och tidigare deltagare för att arbetet ska flyta på bra. Alla som är medlemmar kan anmäla sitt intresse för att följa med på någon av våra arbetsresor.

Hur fungerar det

För alla som får en plats på dessa arbetsresor står vi för resa, mat, boende. Vi inkvarterar deltagarna i fyrbyn där man har tillgång till fullutrustat kök, wc, dusch. En person är alltid utsedd att ha ansvaret för maten men alla hjälps åt med allt runt omkring. De som åker ut på fagningen åker med tillsynsmännens båt från Fårö vilket kan medföra resa och eventuell övernattning innan avresa, detta står man själv för. Tänk på att om ni bokar resa till Gotland för att delta så finns alltid en risk för inblåsning på Gotska Sandön så ombokningsbara biljetter är att föredra. Övriga arbetsresor åker man med ordinarie turbåt som avgår från Nynäshamn och Fårösund, om man önskar kan man ha olika ut och hemreseort, går således att kombinera med tid på Gotland eller fastlandet. Resa till Nynäshamn eller Fårösund och eventuell övernattning står man för själv, har man anslutningsbiljetter så tänk på risken för inblåsning, ombokningsbara biljetter är att föredra.

När

När årets planering är klar så läggs datumen upp i kalendariet. Anmälan görs via detta formulär.

Fagning

Är man intresserad av att delta på årets första arbetsresa som är i Maj så ska man anmäla sitt intresse till Fagningsresan. Vi krattar då löv i Kapellänget, vid Gamla gården, Bourgströms mausoleum samt rengör fågeldammen vid Kapellänget. En del av löven eldas och en del används för att binda sanden i vägarna.

Slåtter

Vill man delta på Slåttern ska man anmäla sitt intresse till denna arbetsresa. Vi slår gräset i Kapellänget, vid Gamla gården, vid Bourgströms mausoleum med slåtterbalk.

Höbärgning

Vill man vara med och ta reda på gräset efter slåttern så ska man anmäla sitt intresse till denna arbetsresa. Vi krattar samman och tar reda på allt det torra gräset som legat på tork en vecka. Gräset från Kapellänget används för att förstärka och binda sanden på vägen mot lägerplatsen och utanför matkällaren i fyrbyn.

Bygg

Är man händig och van att reparera så är det denna arbetsresa man ska anmäla sig till. Utifrån vilka behov som har identifierats så görs det en arbetsplan över saker som behöver åtgärdas. Reparationer av fönster, dörrar, fasader, trädäck, ledare med mera som behöver underhåll.

Vad krävs för att kunna delta

För att följa med på arbetsresa måste man ha en fysik där man klarar av att ta sig i och ur gummibåten om det blir läktring. Man måste klara att jobba utomhus en vecka med räfsa/kratta (fagning, höbärgning) eller orka gå med slåtterbalk om man följer med på slåttern. För att följa med på bygg bör man ha praktisk erfarenhet av att reparera och underhålla byggnader.

Östersjöns Pärla