Sandökväll

Tack alla medlemmar för en fantastiskt trevlig Sandökväll i Visby.

Då jag själv hade talförbud, hälsade min son Christian, 10 år välkomna. Sedan visade Ben Hellgren stolt upp den vackra akvarell (Nils Forshed) tavla GSH fått av Hembygdsförbundet som belöning för 15 års väl utfört arbete i änget på Gotska Sandön.

Vi var i år på Gotlands Museum. Vi började besöket med en visning av Svahnströmska rummet, museets arkiv. Antikvarie Lena Ideström hade plockat fram utvalda Sandöföremål från Gotlands Museums samlingar. Det var en del arkeologiskt material, men de finaste fynden finns ju deponerade ute i vårt museum på Sandön. Mer spännande var den brudklänning Lena plockat fram ur textilsamlingarna. Det är en vacker, vit sidenklänning med vita detaljer, som användes vid bröllopet mellan Hulda och Karl Bourgström 1892.

I arkivet finns det en del tidningartiklar och uppsatser om Gotska Sandön. Naturligtvis finns det också ett original av Albert Engströms bok, det roliga med detta exemplar är att Albert själv har skrivit en lång, vass kommentar i den.

Sofia Hoas visade också upp originalen på Lilljas dagbok, som ägs av GSH. Frans Oscar Lillja var en fyrvaktare som skrev dagok på Gotska Sandön 1861-1894. Originalen är fascinerande att titta på, så noggrannt och vackert nedteckande händelser från en svunnen tid. 2010 kommer GSH att ge ut en efterlängtad transkribering av denna bok, så att alla kan få ta del av innehållet! Originalen kommer troligen deponeras till gotlands Museum, för att göra den mer tillgänglig.

Kvällen avslutades med en grekisk buffé i Fornsalens kravrestaurang med mycket prat om nya och gamla minnen.

Sofia Hoas,
ordförande

forevisning2
forevisning
brudklanning
buffe