Eriks bygg-bilder

Nu har vi nöjet att äntligen få se Erik Greyertz´s många fina bilder från byggresan i våras!

Häng med på en arbetsam vecka i byggnadsvårdens tecken, där vi inleder med en rofylld bild från en kaffepaus :).

På bilden från vänster Lasse Gustavsson, Lars Östman, Peter Engvall, Siv Mattsson och Sture Dahlbom, bakom kameran Erik Greyertz

Härnäst kikar vi på hur det såg ut när brandtrappan till Muséet fick sig ett rejält ansiktslyft:

Trappan var i ett rätt bedrövligt skick då den tidigare blivit behandlad med en färg som inte lämpar sig för ytor som blir utsatta för mycket blöta. Trappstegen särskilt var i uselt skick och gick i princip att trampa rakt igenom. även räcket hade dåligt ytskikt och undertill kan man se hur rötan slagit till.
På bilden är det Peter som plockar ner trappsteg efter trappsteg…
Fotograf Erik lyckades också hamna på bild skrapandes stolparna rena från gammal färg eftersom det var den enda delen av trappan som hade klarat sig för ett vidare liv.
Peter & Sture visar att det fanns lite hjälpmedel på plats för byggnadsvården…
Målning av nya trappsteg och andra trappdelar…
Så var det dags att sätta tillbaka pinfärska trappsteg, fiffigt målade i ändarna redan så det blir enkelt att måla resten av trappstegen på plats!
”Färje- och efterbild”, garanterat målade med för ändamålet lämplig färg denna gång….och snyggt blev det dessutom!
Peter & Erik har all anledning att kunna vara både nöjda & stolta över sitt arbete!
Utkanten
I utkanten av fyrbyn se vi denna rest av en byggnad som tidigare fungerande som ladugård!
Siv Mattsson strålar ikapp med vårsolen på sin älskade vår-ö…
…medan det till höger pågår ett mer allvarsamt samtal om man ska döma av minerna.

Taket över entrén till Naturum/muséet behövde fixas till också, vilket åter förde våra byggare upp på lite högre höjder:

Jag har ingen bild redo som visar hur snyggt taket blev, men det får ni kika på lite extra när ni besöker Sandön 🙂

Även fönstren till muséet behövde piffas upp. Det var ett så pass stort arbete att det påbörjades på våren och sedan gjordes helt färdgt på sommar-resan:

Peter & fönstren…

Under en tripp ut över ön passade Erik på att fånga lite andra bilder, bl a av Bagarstugan vid Tärnudden som i mång och mycket ser fallfärdigt ut och skulle behöva lite hjälp….

…likväl är det en charmig liten stuga med sin egen historia som är värd att bevara för framtiden…

Erik är en hejare på att hitta platser där den gamla järnvägen dragit fram genom tallskogen på Sandön, vilket bilderna nedan illustrerar. Ibland ser man det genom att det fortfarande finns ”gator” mellan tallarna. På andra ställen kan man skönja banvallen med sina gropar vid sidan om varifrån man öst upp jord på vallen och givetvis finns det en del gamla spårdelar kvar på sina ställen:

Fyren på ön är alltid värd att visa upp, här sedd genom Eriks ögon:
Nerifrån upp & uppifrån ner!
Uppe i fyren är lanternorna spännande att beskåda. Det röda glaset går att ett rött ljus kastas ut över Kopparstenarna som ligger ca. 2 mil norr om Sandön, för att varna sjötrafiken för grunden där ett antal skepp förlist genom åren….numera vanligt tillhåll för säl och sjöfågel.
Utsikt från fyren ut över Bredsand…havet levde om därute denna dag….
Lägervärdinnan Fredrika och Tillsynsman Magnus

Tack Erik för att du ville dela med dig av dina vackra bilder, det är en fröjd att se resultatet av det hårda arbete som bygg-gänget lagt ner…och inte minst bilderna som är tagna under själva arbetets gång! Avslutningsvis tittar vi på Eriks fina bild nerifrån stranden, Sandön en vårdag: